Ook nu hebben nog veel mensen het idee dat de kg een kracht is. Dat komt, denk ik, omdat wij de massa van producten normaal bepalen door te wegen en bij wegen bepalen we een kracht. Als de weegschaal goed geijkt is en rekening houdt met de juiste versnelling van de zwaartekracht dan is dat ook geen probleem maar er treden afwijkingen op bij het wegen van hele lichte dingen omdat geen rekening gehouden wordt met de opwaartse kracht van het product in lucht. Het juiste antwoord op de vraag: " wat weegt meer, een kg veren of een kg lood?", is dan ook dat een kg lood meer weegt.
Je redenering klopt niet helemaal. Bij het samenbrengen van veren tot een massa van 1 kg wordt de opwaartse kracht door de lucht al verdisconteerd.
Het enige waarbij je een verschil kan gaan meten is door de veren met een balans af te wegen en dan met een unster te controleren of andersom.
Een lang overleden grootvader wilde indertijd wel antwoord geven op de vraag wat zwaarder was, een kilo veren of een kilo lood:"Laat ze maar een voor een op je tenen vallen en kom dan terug".
Het SI stelsel is nu geldend, maar zolang de bouten en moeren maar goed vast zitten vind ik dit een theoretisch probleem, leuk voor de winteravond, maar niet echt belangrijk.
Terug naar de cardanmoertjes........
Theo
OK, maar dan nog ff dit....;-)
AdriaanKragten: citaat: 'de opwaartse kracht van het product in lucht.' /citaat
U bedoelt een opgeblazen ballon? Of verwart u nu de weerstand die lucht uitoefent op een voorwerp als dat naar beneden valt? Een voorwerp dat gewogen wordt beweegt niet, en ondervindt geen weerstand. Een kilo lood en een kilo veren zijn even zwaar. Een kilo is een kilo. Punt.
En nu weer terug naar de boutjes en moertjes. Vast is vast.
Toch nog maar even voortborduren op dit afdwalende onderwerp.
Elk voorwerp, ondergedompeld in een medium, ondervindt een opwaartse kracht, hoe klein die ook kan zijn. Zo zal in het aangehaalde voorbeeld het volume van een kilo veren (hoe samengeperst die ook zijn) altijd groter zijn dan dat van een kilo lood. Veren ondervinden in elk medium, ook lucht, dus een grotere opwaartse kracht.
Maar omdat elke methode van wegen gebruik maakt van de zwaartekracht en daarbij een bepaalde hoeveelheid lucht verplaatst zal er altijd een massa van 1 kg afgemeten worden. met inbegrip van de opwaartse kracht.
U heeft het hier over de wet van Archimedes. Die beschrijft de opwaartse kracht uitgeoefend op een volume. Derhalve, als we dat pakket van 1 kg kippenveren samenpersen tot een volume kleiner dan het volume van 1 kg lood, dan is de opwaartse kracht (van het verplaatste luchtvolume van dat pakket veren) kleiner dan..... Inderdaad, het pakketje lood. Theoretisch gesproken, uiteraard. Dit soort theorie is niet zo interessant in de praktijk, waar 1 kg doorgaans 1 kg betekent, of je nu meel weegt, of een handje spijkers. Of moeren.
Ik had al verwacht dat dit mopje tot verschil van mening zou leiden. Het begint met het goed lezen van de vraag. Er wordt gesproken over een kg, dus de massa van de veren en het lood is beide een kg. Er wordt gevraagd wat weegt meer. Er wordt dus gewogen en daardoor wordt de kracht bepaald die door een weegschaal wordt aangegeven. Er werkt een kracht omlaag als gevolg van de massa-aantrekkingskracht en een kracht omhoog die het gevolg is van de opwaartse kracht. De massa-aantrekkingskracht is voor beide materialen gelijk omdat beide een massa hebben van 1 kg. De opwaarste kracht is gelijk aan het gewicht van de verplaatste lucht en die is voor een kg veren groter dan voor een kg lood ook al zouden de veren helemaal in elkaar geperst zijn. Daarom blijft er voor een kg veren een kleiner verschil over en weegt een kg veren dus minder dan een kg lood. Alleen als je de veren en het lood in vacuum zou wegen dan zou de weegschaal in beide gevallen dezelfde waarde aangeven. Voor voorwerpen met een behoorlijke dichtheid is dit effect te verwaarlozen maar voorwerpen met een hele lage dichtheid is de massa niet nauwkeurig door wegen te bepalen. Probeer maar eens de massa van lucht of helium te bepalen door een bepaald volume te wegen.
En dit is de beste uitleg tot nu toe maar gelijk aan mijn laatste betoog
Gelukkig nieuwjaar, heren!