Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dynamo
#1
Reactie van bezoeker 'Peter', geïmporteerd van het oude forum:

Hallo,

M'n dynamo van mijn r80/7 geeft nog maar 13V op de accu, gemeten met een multimeter. Er is dus iets niet goed, vermoedelijk de gelijkrichter of de spanningsregelaar. Welke is het meest waarschijnlijk?

Groet,

Peter
Reply
#2
Reactie van bezoeker 'martin', geïmporteerd van het oude forum:

deze generatoren zijn bekend (alle /6 /7 ed) om het uitvallen van de rotor/anker. openmaken,borstels bekijken en rotor weerstand meten zonder borstels op de 2 sleepringen vergelijk met handboek waarde. succes
Reply
#3
Reactie van bezoeker 'Peter', geïmporteerd van het oude forum:

Weerstand van de rotor is ok (3,6 ohm). De weerstand via de koolborsteltjes was aan de hoge kant. Ik heb de borsteltjes en het loopvlak van de rotor schoongemaakt, is weer een stuk beter zo. Hopen maar dat het werkt. Morgen maar even proberen.
Reply
#4
Reactie van bezoeker 'Peter', geïmporteerd van het oude forum:

Het kwam inderdaad door wat vuil op de koolborsteltjes. Koolborstels en koperen loopvlakken met wat remmenreiniger schoongemaakt en hij doet het weer.
Reply
#5
Reactie van bezoeker 'ronald', geïmporteerd van het oude forum:

Peter, heb r100rt met zelfde probleem of erger. stook niet hoger als 11,6 Volt op de accupolen. meet 4 ohm over rotorwikkeling en 0,7 ohm over statorwikkelingen.
op diodeplaat met losse rode draad kom niet verder als 11,5 Volt bij verhoogd toeren. Verder bekrachtiging rotor bij ca 1500 toeren ca 7 Volt met meer toeren zakt spanning op rotor naar 3-4 Volt. zou het daar iets mee te maken hebben ??

op dit moment grijns ik iets minder.....
Reply
#6
Reactie van bezoeker 'Ronald', geïmporteerd van het oude forum:

Peter, bij mijn 100RT bleek het de spanningsregelaar te zijn Deze bekrachtigt ook het rotorveld kwam bij mij eerst niet hoger als 3-4 Volt maar met de nieuwe electronische regelaar vlot op de 14 Volt op de accupolen (50 euries)
Heb wel sleepringen ontvet, kabelschoentjes scoongemaakt enz enz om alles uit te sluiten, je hebt zo een behoorlijke overgangsweerstand, zeker als hij al wat ouder is (de mijne is van '81)
succes er mee.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)