Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
accu - druppellader: aanrader ? of gewoon de batterij eruit voor de winterstop ?
#3
Reactie van bezoeker 'Egbert', geïmporteerd van het oude forum:

Een andere traditionele benadering is de volgende:
Met een bescheiding belasting (lampje 5 - 10 Watt) de accu ontladen tot lampje niet echt meer brandt. Dan de accu weer helemaal opladen (hoogstens 24 uur met max 10% van de capaciteit is een aardige benadering). Als je dit eens per 2 - 3 weken doet gaat je accu ook lang goed blijven. Alles uiteraard in een gegarandeerd vorstvrije ruimte. En er zijn ook high-tech druppelladers die soortgelijke processen automatisch uitvoeren. Compleet met Deltameting en andere vinger-op-de-pols controles. En die kosten uiteraard geld.
Je hoeft in ieder geval de accu echt niet full-time aan de druppellader te hangen, ook dit kan beperkt blijven tot 1 keer per week maximaal 24 uur. De meeste druppelladers leveren hooguit ongeveer 1/2 Ampere, dus voor helemaal opladen zijn ze ongeschikt, hierover is op dit forum wel wat gemeld.
Je kan zelf een druppellader maken met een transformator die secundair minstens 13,5 volt levert, een diode (goedom gepoold) in serie en de accu aansluiten. De diode moet wel de stroom aankunnen die de trafo levert, dit hoort op de trafo vermeld te zijn. Dit truukje levert op elke complete golf van de wisselstroom 1 puls van ongeveer 1/100 seconde boven de 12 volt, waardoor de accu een klein prikje lading krijgt. Omdat een silicium diode ongeveer 0,6 volt opvreet moet je trafo minstens 13 - 13,5 Volt leveren. 14 Volt kan ook nog net. Als je toevallig een trafo hebt die minstens 3 Volt boven zit (dus 16Volt of meer) kan je met een 78L12 IC ook wat doen, moet je met een Si-diode in de nul draad de spanning opkrikken naar 12,6 Volt.
Als je hierover meer wilt weten mail naar boesrijk2home.nl.
Succes,
Egbert
Reply


Messages In This Thread
accu - druppellader: aanrader ? of gewoon de batterij eruit voor de winterstop ? - by Guest - 10-04-2006, 01:57 AM

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)