Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spanningsregelaar
#31
Reactie van bezoeker 'Marco', geïmporteerd van het oude forum:

Quote:dag ik heb een electronische spanningsregelaar gekocht voor mijn iwl met mz motor 6volt bij het schema stond erbij dat ik een voorschakelweerstand moest plaatsen maar er stond niet bij welke kan iemand mij helpen de dynamo geeft 60 watt dank bij voobaat m.v.g jp


Alvorens mijn e-mail adres voorgoed uit de ether gaat, zal ik toch nog even reageren op je vraag.

Een dynamo van 60 watt is verrekt weinig, net voldoende voor een koplamp.
Als je een voorschakelweerstand gebruikt, zal de dynamo minder spanning gaan leveren in het geval van een grotere stroomafname.
Een 6 volt accu moet een maximale spanning krijgen van 7.5 volt, dus 1,5 volt per cel, afgerond. Dit wordt als het goed is begrenst door de spanningsregelaar.
Als je niet meer dan 60 watt mag leveren, dus bij 6 volt 10 ampere, moet je er van uitgaan dat bij een groter stroom verbruik, waarbij de accuspanning zou kunnen dalen tot 6 volt, er een spanning over de weerstand komt van 7,5V-/-6V=1,5V.
Bij een maximale stroom van 10 ampËre betekent dit R=E/I=1,5/ 10=0,15 Ohm en een vermogen van 1,5 x 10= 15 Watt minimaal te verwerken.
Er is veel meer over te vertellen, echter dan gaan er teveel mensen zeuren.
Groetjes,
Marco
Reply
#32
Reactie van bezoeker 'frank Bouwmeester', geïmporteerd van het oude forum:

Marco,
Goed dat je ondanks tegenwerking toch nog steeds stukjes schrijft voor de mensen die het wel waarderen.
Groet, frank.
Reply
#33
Reactie van bezoeker 'Chris van Rooy', geïmporteerd van het oude forum:

Quote:Marco,
Goed dat je ondanks tegenwerking toch nog steeds stukjes schrijft voor de mensen die het wel waarderen.
Groet, frank.
Sluit ik me graag bij aan.

Chris
Reply
#34
Reactie van bezoeker 'Egbert', geïmporteerd van het oude forum:

Helemaal mee eens.
Ik vind alleen die voorschakelweerstand ook verbazend. In de laadsituatie kan ik me er iets bij voorstellen om te snel of overladen tegen te houden, echter tijdens gebruik wil ik alles hebben wat de accu heeft. Ik zou de weerstand eerst maar eens weglaten en meten wat er gebeurt.
Als de weerstand bovendien 15 Watt moet weggooien, zoals Marco heeft uitgerekend, dan praat je niet meer over een kleintje. Kan je bijna met een stuk weerstanddraad een handvatverwarming van maken!
Succes,
Egbert
Reply
#35
Reactie van bezoeker 'arnaud', geïmporteerd van het oude forum:

kun je het stadslicht+achterlicht niet als voorschakelweerstand gebruiken?

ik vind de eerdere bewering over 6v regelaars en afgefikte dynamos wel raar gezien deze zo veel in de handel zijn, maar gezien deze regelaars (bij mijn ervaring) nooit langer dan een paar maanden meegaan, wel plausibel..
Reply
#36
Arnaud,
dit lijkt ook een leuke optie. 5W voor en 5W achter is al 10 W, je verbrand zo een boel energie. Spannend is hoe je dan de boel moet schakelen We praten wel over 1,666 Ampere die zo wordt gebruikt. Prachtig en lastig die oude 6V gelijkstroomsystemen. En je kan er wel een boel over bedenken!
Groeten,
Egbert
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)