Voor het nieuwe forum, klik   hier
Parthoens
Was aan het rijden met 100 rt en plots ging hij moeilijk in versnelling eerst was het enkel neutraal en daarna waren het de andere versnellingen ( schokte veel en ging er moeilijk in ) de kabel staat nu op het uiterste gerereld, dus zal een nieuwe moeten kopen , maar heb schrik dat er toch niets aan de koppelings platen zou zijn versleten misschien hoe kan ik dit zien zonder de boel open te smijten

9 reacties

 1. BMWconversion
  Ik zou om te beginnen gewoon een nieuwe koppelingskabel monteren. Waarschijnlijk is die bij het bolletje in de hendel aan het rafelen. Voor 23 Euro heb je een verse koppelingskabel. Als de koppeling niet goed vrij komt is schakelen heel moeilijk.

 2. Parthoens
  De kabel is niet uitgerafeld heb bij de afstel moer nog meer moeten uitdraaien die moer staat nu wel volledig op het einde uitgedraaid hoe kan ik zien dat er toch niets aan de koppeling is

 3. OmarB
  Een versleten koppeling openbaart zich meestal bij het in 1e versnelling stilstaan met ingetrokken koppeling: de motor gaat dan naar voren "kruipen". Een koppeling verslijt niet in principe niet plotseling; bij normaal gebruik is het een langzaam proces. De versnellingsbak kan echter wel ineens de geest geven.

 4. Andre_Konijnendijk
  Een andere manier om een versleten koppeling te constateren: Schakel naar de hoogste versnelling bij een (te) lage snelheid. Geef vervolgens vol gas. Als de motor eerst veel toeren gaat maken en daarna pas snelheid gaat maken, is de koppeling versleten. Blijft de motor alleen protesteren omdat hij teveel kracht moet leveren, dan is de koppeling in orde. Ik heb het met mijn motor gehad, dat ik ieder jaar de koppelingskabel moest vervangen. Eerst rot schakelen, daarna niet vrij te krijgen en vervolgens breken. Bij de vierde keer bekeek de wegenwacht het verloop van de kabel wat beter, een jaar met een kabel vond hij ook wel wat kort. Wat bleek: de kabel liep niet vloeiend. Er zat bij het stuur een kleine knik van een paar milimeter, veroorzaakt door de knop om de gps vast te zetten. Dus even kijken of je kabel geen onverwachte bochten maakt.

 5. Parthoens
  Merci voor de tips

 6. PeterH
  Misschien is je koppelings-druklager aan het overlijden. Met vriendelijke groet, PeterH

 7. BMWconversion
  Wat ook nog kan: De diafragmaveer wordt slapper en de koppeling komt minder goed vrij. Dit heb ik vaak bij auto's met een hoge km stand mee gemaakt. De koppeling slipt niet maar komt niet goed vrij tgv een versleten drukgroep. Een vraag: Als de motor op de bok staat en in een versnelling en je trekt de koppeling in, kun je dan het achterwiel gewoon rondraaien?

 8. OmarB
  Klopt, maar de diafragmaveer wordt niet plotseling slap. Het druklager geeft wel van het ene op het andere moment de geest. Dat laatste openbaart zich eerst bij hogere snelheden: oplopend toerental maar niet meer snelheid a.g.v. slippende koppeling.