Voor het nieuwe forum, klik   hier
Bertsche
Ik ben erachter dat de knipperlichtschakelaar van mijn R100RT (1991) niet goed is: naar rechts werkt hij dan weer wel, dan weer niet. Ik heb een andere schakelaar met kabelboom. De kabels moeten onder de tank aangesloten worden. De tank moet eraf, lijkt met geen probleem (of wel?). Iemand vertelde mij dat de kabels bij het balhoofd ergens tussendoor moeten en dat dat een heel 'gepier' was. Weet iemand hoe dit moet gebeuren/heeft iemand een tekening hoe één en ander loopt / moet gebeuren?

18 reacties

  1. r90s
    Beste Bertsche Dat wijst zich dus vanzelf, je haalt de tank eraf en je volgt de kabelboom(pje) van je schakelaar. legt de nieuwe kabel ernaast. Dan haal je de stekkers los van en vervangt deze door die van de nieuwe kabelboom. Appeltje eitje. succes René

  2. Bertsche
    Bedankt, snap ik. Maar het moet nogal een gedoe zijn bij het balhoofd, moet ergens tussendoor. Ik kan het zo niet zo goed zien, ik ga sleutelen wanneer het weer een beetje warmer wordt. Misschien weet iemand wat het moeilijke is!

  3. bmwgs
    Het is niet moeilijk, je trekt eerst de kortste draadboom met stekker eruit en dan de andere. Montage in omgekeerde volgorde.

  4. Bertsche
    Dank, je bedoelt eerst de korte door een "opening" en dan de andere? Die doorvoer is bij de balhoofdplaat?

  5. Bertsche
    De linker schakelaar is het!

     

  6. r90s
    Ik denk dat dit klusje idd wel meevalt. Mocht het nu een keer voorkomen dat je een lange draadboom ergens moet vervangen dan heb ik ook wel eens de truc gebruikt om van de nieuwe draadboom alle stekkertjes plat tegen de draadboom te leggen en op plekken bij meerdere stekkertjes deze achter elkaar plat tegen de draadboom . Dan op die plekken krimpkous erover heen en krimpen. Dan blijven er nergens stekkertjes "hangen"bij doorvoeren van de draadboom. Vervolgens voor de oude draaboom te verwijderen bind je hier aan het einde een touwtje aan. Als de oude draadboom is verwijderd kun je dit touwtje gebruiken om de nieuwe draadboom te geleiden. Op die manier komt de nieuwe draadboom altijd op dezelfde goede plek terecht. René

  7. Ysengrimus
    De enige manier om zoiets te leren , is eraan te beginnen en maar kijken waar het schip strandt ( meestal gaat het goed). Mochten er problemen zijn, kun je het altijd hier vragen. Gewoon doen.Succes!

  8. Bertsche
    Bedankt, ik hou jullie op de hoogte!

  9. RRene
    Hoi, hier een tip. Ik heb ook heel lang liggen klooien met het knipperlicht, Dan weer wel, en dan weer niet. Knipper relais vervangen en zo , maar dat hielp allemaal niet. Maar ergens in het midden van de tank, loopt de kabel boom van het knipper licht en daar zit een diode in verstopt !! Die zie je bijna niet. IK heb deze toen er tussen uit gehaald en toen deed het weer. Maar naar 1 jaar toch weer storingen. Bij de hobbyist een nieuwe knipper licht diode besteld, en tot nu toe , doet ie het weer. Succes Groet René.

  10. Bertsche
    Bedankt, ik ga zoeken!

  11. Bertsche
    Waarvoor zit er een diode in de kabel van het knipperlicht onder de tank?

  12. jaap43
    Dat zal te maken hebben met een naderhand in te bouwen (of al ingebouwde) alarmlichtschakeling.

  13. Bertsche
    Een diode zorgt er toch voor dat er geen stroom de verkeerde kant opgaat, een soort sluisdeur, simpel gezegd? Dan zorgt die diode ervoor dat er geen ellende ontstaat wanneer de alarmlicht ingeschakeld zijn en je de richtingaanwijzer zou inschakelen?

  14. schrijver
    2richtingen op de richting aanwijzer, dan zou ik ook 2 diodes verwachten ? Ik kan de diode overigens ook niet vinden in het elektrisch schema. Volgens dat zelfde schema werkt de originele alarm schakelaar direct op het knipper-relais, wat er op wijst dat de benodigde diodes daar al in zitten. Als hij origineel is, weet ik er geen reden voor te bedenken, maar ben wel benieuwd. Gr Reynout

  15. Bertsche
    Volgens RRene zit er een diode onder de tank verstopt. Ik kan in het schema ook geen diode vinden.

  16. Hugo_Kramer
    Vermoedelijk zit de diode in de draad naar de richtingaanwijzer schakelaar, zodat de stroom door die draad alleen naar de schakelaar toe kan stromen. Dit om te voorkomen dat als je de alarmlichten aan hebt staan, en er zodoende ook spanning op de draden van de schakelaar naar de lichten, en dus op de schakelaar, en als je dan ook nog nog de richtingaanwijzer schakelaar niet in de middenstand hebt staan dan zou de stroom terug in de rest van het elektrisch systeem stromen en van alles aan gaan, ook als je het contact uit heb staan (wel knipperend, want het knipperautomaat zit er nog tussen)

  17. schrijver
    Ik snap waar je op doelt. De ontkoppeling van de plus naar andere gebruikers dan het knipperlicht die door dezelfde + draad worden gevoed. Maar ik zou het vreemd vinden als een dergelijke functie niet in het knipper-relais zit ingebakken. Bij dit type is het toch ook zo dat je de alarmlichting alleen aan kan zetten als hij op contact staat , en dan van contact af kunt zetten (sleutel eruit) waarna de alarmlichten het blijven doen ? Dit volgens schema 1991 die ook de alarmlicht-schakelaar toont. Bij de voorgangers met een eenvoudiger knipper-relais lijkt een dergelijke oplossing logischer. Heb je hem al gevonden ? Kijk dan even naar de draadkleur -code Reynout