Voor het nieuwe forum, klik   hier
Robbert
van mijn R80RT wil ik de koplamp reflector en binnenzijde glas schoonmaken. nadat ik de veertjes onder de chrome rand los hebt gemaakt, blijft de reflector en het glas over. die zitten redelijk vast aan elkaar met een rubber ertussen. kun je die gewoon loswrikken of zit er lijm tussen? wie heeft er ervaring mee?

6 reacties

 1. schrijver
  Zover ik weet is dit "definitief" gekit. Loshalen en opnieuw kitten (lijmen) lijkt me niet makkelijk, zeker niet als het ook waterdicht moet - hoewel dat laatste waarschijnlijk niet direct een probleem is achter jouw RT kuip. Ik heb het zelf gedaan met een stuk gebogen dik ijzerdraad met een doekje er omheen, dus door de lamp opening. Beetje prutsen , maar liever zo dan het glas loshalen van de reflector en dan op zoek moeten naar kit/lijm die houdt. succes Reynout

 2. jaap43
  Ze zitten niet gekit maar geplakt door langdurig klemmen. Dat is voorzichtig los te wrikken. Bij mij was de binnenzijde van het glas behoorlijk vervuild dus ik heb reflector en glas van elkaar moeten halen en dat ging met enig beleid. Ik zelf moet ook de reflector eens oppoetsen en dat wil ik doen met een eyepatch, zo'n wattenrondje. Zo'n ouderwetse reflector is een messing schaal die aan de binnenzijde verzilverd is, dus heel erg gevoelig voor krassen.

 3. PeterH
  Ik dacht het te doen met chroompoets, haalde ik op het proefstukje de reflectie laag er van af. Rest maar met een sopje gedaan. Met vriendelijke groet, PeterH

 4. Pathfinder
  Ik heb het gedaan met een sopje, warm water erin met bv Dreft. En schudden maar. Goed uitspoelen en goed laten drogen. Ook ik had angst om het glas van de rubber af te halen, het zal je maar kapot gaan !

 5. Robbert
  bedankt voor alle tips. zojuist het schoonmaken afgerond. mijn ervaringen: 1 met een doekje op een stokje door het gat van de lamp. veel aanslag weg kunnen halen, het glas was nu zo schoon dat ik op de reflector goed kon zien waar ik niet bij kon met het doekje (nog mat) 2 met een sopje en afwasmiddel. reflector schoner (niet 100%) maar kalk droogvlekken. Voor het drogen een PC ventilator door het gat laten blazen en de overdruk kon via het parkeerlicht gat er weer uit. droogtijd ca 60 minuten ;-) 3 met water en azijn. nu kleine kalkvlekjes nat het drogen. 4 Dan maar demonteren. Veerhaakjes achter de chromen rand losgemaakt. de chromen rand kwam direct netjes los. Vervolgens het rubber rondom aan de voorkant van het glas even losgewrikt (voorzichtig met een kleine schroevendraaier ertussen). Op enkele plaatsen zat hij een beetje vast maar ging goed los. Vervolgens voorzichtig tussen het rubber en de achterzijde van de glasrand proberen los te maken. Daarbij kwam het rubber rondom los van de reflector (ook goed). Ik heb het rubber dus deels aan het glas laten zitten. Een deel van de reflectielaag bleef op het rubber zitten, onder de rand, die zie je toch niet maar geeft wel aan hoe dun de reflecterende laag is (Jaap had daarvoor al gewaarschuwd, PeterH had het al ervaren ;-) Vervolgens voorzichtig met zachte doekjes en een beetje water schoongemaakt en droog gemaakt. resultaat: een nette spiegel, een heel klein beetje verkleuring aan de bovenzijde (ik vermoed van 30 jaar warmte van de lamp). Binnenzijde glas ook opgepoetst (is niet vlak vanwege alle lensjes in het glas) en weer in elkaar gezet met de veertjes. de rubberen laag zag er nog goed uit, niet verdroogd, op 1 plek prikte ik erdoorheen met de schroevendraaier (te onvoorzichtig) maar dat was niet door en door dus zal niet gaan lekken (met een RT kuip toch al minder waterdruk op de koplamp). Vanmiddag weer monteren met een nieuwe Xenon lamp erin (de oude had na ca 2500 uur de geest gegeven).