Voor het nieuwe forum, klik   hier
Hugo_Kramer
ivm zijspan heb ik een groot stuur op mijn r100 (hoog en breed) maar ik wil het net iets breder hebben (4-5 cm aan iedere kant). Nu heb ik een oud stuur dat ik daarvoor kan kannibaliseren en een ijzeren staaf die er exact in past (voor de uitlijning). Mijn vraag: is het staal van een standaard BMW stuur elektrisch lasbaar? moet ik speciale elektroden gebruiken, of kan ik gewoon met standaard spul lassen?

8 reacties

 1. Chefke
  Ijzeren staaf vervangen door een ijzeren buis (staal) en het hardsolderen. Met vriendelijke groet Chefke

 2. Fwalhof
  Het lijkt mij om veiligheids redenen niet verstandig om aan een stuur te lassen.

 3. Ton
  Ik zou de veiligheid niet op het spel zetten en een nieuw stuur kopen. Er is ongetwijfeld een stuur op de markt dat aan jouw wensen voldoet. Groeten, Ton

 4. Hugo_Kramer
  Even in perspectief: ik ga alleen aan de uiteinden een klein stukje eraan zetten, de handvatten komen daar half overheen. dat betekent dat de soldeer/las naad midden onder het handvat zit. Nou ben ik misschien beresterk (niet dus) maar op die plek kan ik echt geen soldeer/las naad breken. Alle krachten die daar op het stuur staan komen direct uit je armen. Het zou een ander verhaal zijn als je ergens in het midden aan een stuur gaat lassen, maar dat doe ik dus niet. Maar in ieder geval bedankt voor het meedenken.

 5. Rudyhadee
  Persoonlijk zou ik niet aan een stuur gaan lassen, maar dat is persoonlijk.

 6. Dirk21011956
  Beste Hugo, Indien het stuur niet verchroomd is en uiteraard niet van aluminium is lassen of hardsolderen op die plaats een optie. Zorg dan dan de "uitlijnstaven" lang genoeg zijn om ook tot aan het einde te komen zodat je daar ook kunt lassen of minimaal goed hechten op diverse plekken. zelf zou ik voorbij de lasnaad kleine gaatjes (8 mm) boren en daar dan even de uitlijnstaaf een borglasje geven. Als je de uitlijnstaven tot het einde monteert, bestaat er tevens de mogelijkheid hier de vooraf getapte draadgaten te gebruiken voor het monteren van eventuele anti-trillings gewichten. In geval van gewoon staal zou ik met een ordinaire Rutil elektrode (bijv. Philips 28) lassen of anders alles met een RVStaal elektrode bijv. Philips 306 of 316. Succes, maar denk eraan de anderen hebben volkomen gelijk; alles uit een stuk is en blijft veiliger, niet perse sterker !! Groeten, Dirk

 7. louisvanrijn
  Hi Hugo, Even wat sterkte aspecten. Je wilt er maar 4-5 cm per kant meer aanbrengen? Dan moet je toch al een Jeromme zijn om DAAR de zaak te laten breken, (zo vlak naast de pols?). Het lassen lijkt me makkelijk te kunnen, zeker als je een mooie las maakt, en zoals gezegd de chroomlaag is weggeghaald en het geen aluminium is... MIG lassen (CO2) lijkt me meer geschikt, maar dat moet je wel hebben. Groet, Louis van Rijn.