Voor het nieuwe forum, klik   hier
Age
Ik heb een zwaar punt in het stuur,precies in de middenstand. Voorvork gedemonteerd, en nu zitten er putjes in de onderste lagerschaal. Vraag: kun je deze vervangen Zoja hoe vervang je deze Hoe verwijder je de onderste balhoofdlager? Wie kan me helpen?

8 reacties

 1. Richard
  Age, Als je een lager vervangd dan moet je alles vervangen en niet alleen 1 schaal. Beide lagers, boven en onder. De buitenschaal haal je eruit met een binnentrekker. Richard

 2. hansl
  Of, wat makkelijker gaat, je legt een klein rupsje in de schaal. (koppel accu los, en zorg voor massa zo dicht mogelijk bij de lasplek, zorg voor natte lappen om de zaak na het lassen snel te kunnen afkoelen) en de schaal zal eruit komen. De las zorgt voor krimp namelijk. Klinkt riskanter dan het is, ik had het nog nooit gedaan, maar het was eigenlijk zo gebeurd en heel eenvoudig.

 3. smeerkees
  Hoi Age, Google even op: binnenlagertrekker. (Dit voor de buitenste lagerschalen van je balhooft in je frame.) Dan heb je een idee hoe zo'n ding eruit ziet. Ik denk dat je het meest aan een type hebt met een "glijhamer". Dan heb je tenminste een beetje massa met het eruit trekken. Er word mee geadverteerd op internet zo rond de 55 a 60 euro. (Misschien dat de experts hier op het forum nog iets beters weten?) Ik heb even bij onze sponsor in de lijst gekeken, maar geloof niet dat ze binnenlagertrekkers verkopen. Ik geloof dat er ook nog wel eens een laspuntje aan de binnenkant van de buitenschaal in je balhooft word gelegt. De schaal krimpt dan iets na afkoelen, en is er iets makkelijker uit te halen. En volgens mij moet je door met een klein freesje op een dremel een groef in de buitenste lagerschaal ook een eind kunnen komen. (Wel voorzichtig te werk gaan natuurlijk) Misschien heb je er wat aan. Iemand anders nog een (beter) idee voor Age? Groetjes, Kees.

 4. smeerkees
  Hansl, je was me voor met de lasrups. Zeker duidelijker uitgelegt voor Age. Groetjes, Kees.

 5. Forum import
  Reactie van bezoeker 'henry', geïmporteerd van het oude forum: http://www.garagenight.tv/ep-5-replacing-steering-head-bearings/ filmpje hoe je balhoofdlagers vervangd. staan nog wel meer leuke tips op de site

 6. Age
  Bedankt voor jullie reacties en tips. Ik zal ze in praktijk brengen. Nu kan ik in de katalogus van De Hobbyist wel lagers vinden maar geen schalen. Ik zal dus eerst maar eens kijken of ik iets kan krijgen, alvorens de oude te demonteren.

 7. PeterH
  De lagers worden compleet, dus inclusief schaal geleverd. Met vriendelijke groet, PeterH